Om ultralydsscanning

Hvad er ultralydsscanning?

Ultralyd er lyd med en frekvens højere end 20 kHz, hvilket er lyd med en frekvens der overstiger den øvre grænse for hvad det menneskelige øre kan opfatte. Ultralydsscanning bruges ikke kun på gravide, men også til at hjælpe med at diagnosticere mange forskellige slags sygdomme og se kroppens funktioner.

2D scanningsbillede Signes Scanningsklinik

2D-scanning

3D-scanning Signes Scanningsklinik

3D-scanning

Hvad er forskellen på 2D-, 3D- og 4D-scanning af gravide?

2D-scanning er den scanningstype du bliver tilbudt i det offentlige system. 2D-scanningen gør det muligt for os at se alt det vi har brug for at kunne se for at bestemme barnets sundhedstilstand, køn og trivsel inde i maven. Det kræver stor erfaring og specialisering at tolke 2D-scanningsbilledet. Man arbejder mest i tværsnit og derfor kan det man ser på skærmen, se lidt fremmed ud. Ved en 3D-scanning ser man for eksempel barnets ansigtstræk. 4D-scanning er 3D-billeder hvor vi også får optaget bevægelser, for eksempel af barnet der “vinker”.

Se en 4D-scanning hvor barnet i maven smiler og se flere scanningsbilleder

Er ultralydsscanning farligt?

Nej. Ultralydsscanning er ikke farligt, hverken for barnet eller for dig. Det gælder både 2D-, 3D- og 4D-scanningen. Ingen videnskabelige studier har vist, at ultralyd har en negativ indflydelse på fosterets udvikling. Det er en kendt teknik som har været hyppigt brugt til gravide siden 1980’erne.

Hvad skal vi gøre hvis scanningen viser noget unormalt?

En sjælden gang sker det, at man ved en scanning finder noget der skal undersøges yderligere. Sker det, hjælper vi med henvisning til det sygehus hvor du hører hjemme. Vi har mange års erfaring som scanningsjordemødre i det offentlige og er stadig tilknyttet ultralydsafdelingen på Aarhus Universitetshospital. Det betyder at vi kan hjælpe med at være forberedt på hvad der vil ske når du indkaldes til scanning på sygehuset. I er altid velkommne til at kontakte os igen efterfølgende hvis I har spørgsmål eller behov for at tale forløbet igennem.

Er vores barn så helt sikkert raskt? 

Utralydscanning er ikke en undersøgelse som kan give jer 100 procents garanti for at barnet er raskt ved fødslen. Det er meget man kan undersøge for i graviditeten, men man kan ikke finde alt, uanset hvor meget man scanner.

Er det rigtigt at man ikke kan se så meget på scanningen hvis man er  overvægtig?

Overvægt hos en gravid kvinde kan af og til give en lidt dårligere billedkvalitet, men det betyder ikke at man ingenting kan se. Scanningen skal nok blive en god oplevelse alligevel, og vi kan sagtens vise dig dit barn i maven og finde de ting vi ser efter i scanningen. Vi har mange års erfaring i at scanne, og hos os skal du ikke være bange for at få en dårlig oplevelse på grund af din vægt.