OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

Hvad er forskellen på 2D-, 3D- og 4D-scanning af gravide?

2D-scanning er den scanningstype du bliver tilbudt i det offentlige system. 2D-scanningen gør det muligt for os at se alt det vi har brug for at kunne se for at bestemme barnets sundhedstilstand, køn og trivsel inde i maven. Det kræver stor erfaring og specialisering at tolke 2D-scanningsbilledet. Man arbejder mest i tværsnit og derfor kan det man ser på skærmen, se lidt fremmed ud. Ved en 3D-scanning ser man for eksempel barnets ansigtstræk. 4D-scanning er 3D-billeder hvor vi også får optaget bevægelser, for eksempel af barnet der “vinker”.

Se en 4D-scanning hvor barnet i maven smiler og se flere scanningsbilleder

 

 

Hvornår er det godt at blive scannet?

Det helt korte svar er at det er godt at blive scannet på alle tidspunkter i graviditeten. Men det kommer helt an på hvad du gerne vil have ud af scanningen. Nogle bruger scanning til at give tryghed, andre synes at graviditeten er lang og vil gerne følge med i udviklingen. Nogle er nysgerrige og vil vide barnets køn, andre er bange og har brug for individuelle scanningsforløb så de kan komme godt igennem deres graviditet.

Læs om pakker med to eller flere scanninger i løbet af graviditeten

 

 

Hvor tidligt i graviditeten kan jeg blive scannet?

Vi kan scanne dig allerede fra 5+0, men hjerteblinket ser vi tidligst fra 5+4, når fosteret er 3 mm. Så vil du være sikker på at se liv, skal du vente til 6+0. Vi møder mange par som har behov for scanning før uge 12. Det er for eksempel hvis man tidligere har oplevet at abortere eller hvis der i familien eller vennekredsen har været vanskelige graviditeter. Så kan en tidlig scanningskonsultation give ro og tryghed. Den tidlige scanning giver et praj om den forventede terminsdato, og man kan altid se om der skulle være mere end et foster.

 

 

Hvor sent i graviditeten kan jeg blive scannet?

Helt frem til du føder, kan vi scanne dig og vurdere barnets trivsel. Mange gravide synes for eksempel at det er rart at få en status på hvordan barnet har det når man er gået over tid.

 

 

Kan jeg blive scannet hvis jeg er gået over tid?

Ja. Kommer du til scanning efter din terminsdato, ser vi efter hvordan barnet vender, hvad barnet vejer og hvordan moderkagen fungerer, hvor meget fostervand der er, og hvordan barnet bevæger sig. Det giver for mange ro til at afvente de næste dage indtil fødslen går i gang.

Læs mere om hvad vi kan se og hvornår i graviditeten

 

 

Hvis vi bare vil vide barnets køn, hvilken scanning skal vi så booke?Alle scanninger på nær den tidlige scanning kan bruges til at kønsbestemme. Det er nemlig først muligt at bestemme barnets køn ved en scanning fra uge 14.

 

 

Jeg ønsker ikke at kende barnets køn. Kan jeg blive scannet alligevel?

Ja, det kan du. Det er ikke noget problem at “scanne uden om” kønnet, og vi vil altid respektere dit valg.

 

 

Kan vi altid se barnets køn?

Nej, ikke altid. Det er sjældent, men en gang imellem kommer man ud for at det ikke er muligt at kønsbestemme barnet med sikkerhed. Hvis det sker når du bliver scannet hos os, aftaler vi en ny tid hvor du kan få en gratis omscanning.

 

 

Juhu, det er tvillinger. Hvad koster scanning af tvillinger?

Dobbelt lykke for dig betyder ikke dobbelt udgift hos os, så vi har valgt at prisen er den samme som ventede du et enkelt barn. Skriv gerne i kommentarfeltet når du booker at du venter tvillinger, så er vi forberedt.

 

 

Enæggede eller tveæggede?

At være gravid med tvillinger et meget specielt for de fleste. I følges tættere på jeres hjemmesygehus, men kan også får lyst til at se børnene udover det offentliges kontrolprogram. Vi har meget stor erfaring med at scanne både enæggede og tveæggede tvillinger og kan derfor svare på de spørgsmål I måtte have.

 

 

3D- og 4D-scanninger af tvillinger

Det kan være lidt af en udfordring at få 3D- og 4D- ansigtsbilleder af begge børn. Hvis I kommer omkring uge 25- 30, har vi størst chance for succes.

 

 

Hvad skal vi gøre hvis scanningen viser noget unormalt?

En sjælden gang sker det, at man ved en scanning finder noget der skal undersøges yderligere. Sker det, hjælper vi med henvisning til det sygehus hvor du hører hjemme. Vi har mange års erfaring som scanningsjordemødre i det offentlige og har stadig en tilknytning til ultralydsafdelingen på Aarhus Universitetshospital. Det betyder at vi kan hjælpe med at være forberedt på hvad der vil ske når du indkaldes til scanning på sygehuset. I er altid velkomne til at kontakte os igen efterfølgende hvis I har spørgsmål eller behov for at tale forløbet igennem.

 

 

Er vores barn så helt sikkert raskt?

Ultralydscanning er ikke en undersøgelse som kan give jer 100 procents garanti for at barnet er raskt ved fødslen. Det er meget man kan undersøge for i graviditeten, men man kan ikke finde alt, uanset hvor meget man scanner.

 

 

Er det rigtigt at man ikke kan se så meget på scanningen hvis man er overvægtig?

Overvægt hos en gravid kvinde kan af og til give en lidt dårligere billedkvalitet, men det betyder ikke at man ingenting kan se. Scanningen skal nok blive en god oplevelse alligevel, og vi kan sagtens vise dig dit barn i maven og finde de ting vi ser efter i scanningen. Vi har mange års erfaring i at scanne, og hos os skal du ikke være bange for at få en dårlig oplevelse på grund af din vægt.

VÆLG VORES POPULÆRE SCANNINGSPAKKE

Indeholder:
🌸 Tidlig scanning uge 5+0 til 12+6
🌸Kønsscanning basis fra uge 14+0
🌸 3D/4D basis fra uge 26+0
Før pris 2200,- kr. NU 1900,- kr.

Læs mere her >>

Pakken bestilles når I kommer til tidlig scanning.

-