Hvad er ultralydsscanning?

Hvad er ultralydsscanning?

Ultralyd er lyd med en frekvens højere end 20 kHz, hvilket er lyd med en frekvens der overstiger den øvre grænse for hvad det menneskelige øre kan opfatte. Ultralydsscanning bruges ikke kun på gravide, men også til at hjælpe med at diagnosticere mange forskellige slags sygdomme og se kroppens funktioner.

Er ultralydsscanning farligt?

Nej. Ultralydsscanning er ikke farligt, hverken for barnet eller for dig. Det gælder både 2D-, 3D- og 4D-scanningen. Ingen videnskabelige studier har vist, at ultralyd har en negativ indflydelse på fosterets udvikling. Det er en kendt teknik som har været hyppigt brugt til gravide siden 1980’erne.

 

2D scanningsbillede Signes Scanningsklinik

2D-scanning

3D-scanning Signes Scanningsklinik

3D-scanning


1. trimester

Uge 5 – 13

I denne fase af graviditeten gennemgår fosteret en rivende udvikling. Det lille embryo bliver til et foster som bliver til jeres barn. Man kan i 1. trimester fastsætte en foreløbig termin, vurderet ud fra længden fra hoved til hale (CRL-mål). Om der er tvillinger i maven vil også vise sig i dette trimester hvis man scannes. Mange kvinder oplever at have pletblødninger eller smerter, og man kan være utilpas. Her vil en scanning have en beroligende effekt på de fleste, fordi vi i langt de fleste tilfælde kan konstatere at alt er som det skal være.

Uge 8


2. trimester

Uge 14 – 27

Nu ligner scanningsbillederne et rigtigt barn – fosteret er vokset. Barnet bevæger sig som regel livligt under scanningerne, og mange kvinder vil efter uge 20 begynde at føle disse fosterbevægelser. Man kan ved gennemscanning af barnet nu se de fleste organers udvikling. Arme og hænder, ben og fødder er tydelige. Man kan bestemme kønnet hvis det ønskes. Fostret måles omkring hovedet, omkring maven, og overarmsknogle og lårbensknogle måles. På den måde udregnes en cirkavægt, og væksten kan dermed vurderes. Moderkagens placering kan bestemmes, og mængden af fostervand vurderes, altsammen noget som fortæller en masse om barnets sundhedstilstand.

2D


3. trimester

Uge 28-42

Barnet er forlængst færdig udviklet, så det er her i slutningen af graviditeten at organerne modnes og fedtlaget øges indtil fødslen. Barnet sparker og bevæger sig inden i maven, drikker af fostervandet og tisser det ud igen. Ved scanningen kan vi se at mange børn allerede ligger med hovedet nedad. Man kan være heldig at se barnet drikke eller åbne øjnene. Tilvæksten vurderes ved at måle hovedeomfang, maveomfang og længden af lårbenet. Barnets ressourcer kan tillige vurderes ved at måle blodgennemstrømningen i navlesnoren og i barnets hovede. Uge 28-32 i 3. trimester er det bedste tidspunkt at lave 3D- og 4D-scanning af barnet,da det som regel er her der er mest fostervand, og det giver de bedste billeder. Ved en scanning efter terminsdatoen (uge 40-42) kan man vurdere barnets trivsel og cirka fødselsvægt.

3D

 

 

 

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

VÆLG VORES POPULÆRE SCANNINGSPAKKE

Indeholder:
🌸 Tidlig scanning uge 5+0 til 12+6
🌸Kønsscanning basis fra uge 14+0
🌸 3D/4D basis fra uge 26+0
Før pris 2200,- kr. NU 1900,- kr.

Læs mere her >>

Pakken bestilles når I kommer til tidlig scanning.

-