Hvad er forskellen på 2D, 3D og 4D scanning af gravide?

By Signe Clement
21. april 2022
Scannings billeder uge 29 - Signes Scanningsklinik, Aarhus

Hos mig i Signes Scanningsklinik kan du både få 2D, 3D og 4D-scanninger. De fleste har hørt om 2D og 3D, men hvad er 4D? Her er en lille forklaring med billeder.

2D scanningsbillede Signes Scanningsklinik

2D-scanning

2D-scanning af gravide

2D-scanning er den scanningstype du bliver tilbudt i det offentlige system. 2D-scanningen gør det muligt for os at se alt det vi har brug for at kunne se for at bestemme barnets sundhedstilstand, køn og trivsel inde i maven. En 2D-scanning er altså det allervigtigste værktøj for mig som scanningsjordemoder.

Det er dog også sådan at det kræver stor erfaring og specialisering at se hvad 2D-scanningsbilledet viser. Det kan alle jer der allerede har prøvet at blive scannet på hospitalet sikkert nikke genkendende til. Det er svært at se hvad billedet forestiller. Derfor er ulempen ved 2D at barnet som man ser på skærmen, kan se lidt fremmed ud, selv når det lykkes at få et flot profilbillede og genkende arme og ben, fingre og tæer. 2D-scanningen kan laves allerede fra uge 5.

3D-scanning Signes Scanningsklinik

3D-scanning

3D-scanning af gravide

Ved en 3D-scanning kommer der dybde i billedet. Det betyder at billedet næsten ligner et almindeligt sort/hvid fotografi. For vordende forældre der ser med på skærmen, er det derfor lettere at se hvad billedet forestiller, og mange får et sug i maven når de ser barnets ansigt for første gang, fordi ansigtstrækkene træder tydeligt frem – nogle synes ovenikøbet at de kan ane fars næse eller mors hage. Det er netop det dejlige ved 3D-scanningen – at man kan få et kig ind til barnet der er meget tæt på at være et perfekt billede af det barn der vil blive født.

3D-scanningen kan bedst laves i 3. trimester, og allerbedst i uge 25-32. Det skyldes at der som regel er mest fostervand på dette tidspunkt, og det giver de bedste billeder.

3D-scanninger tilbydes ikke i det offentlige system.

4D-scanning af gravide

4D-scanningen er 3D-billeder hvor vi også får optaget bevægelser, for eksempel af barnet der “vinker”, smiler eller bevæger sig på forskellige måder. En 4D-scanning er ikke et langt filmklip, men en lille sekvens på nogle sekunder. Det er ikke altid at det lykkes at lave 4D-sekvenser – måske ligger din baby og sover tungt helt uden at bevæge sig. Men når du får lavet 3D-billeder hos mig i Signes Scanningsklinik, prøver vi også altid om vi kan fange nogle sekvenser i 4D som du kan få med hjem på en USB-stick.

4D-scanninger tilbydes ikke i det offentlige system.

4D-scanning hvor barnet i maven smiler

Du får altid billeder med hjem

Uanset om vi laver 2D, 3D eller 4D når du bliver scannet hos mig i Signes Scanningsklinik, får du altid masser af billeder med hjem, både printede billeder og på en USB-stick. Den eneste undtagelse er selvfølgelig 4D – de små sekvenser kan du kun få på USB.

 

Ufrivillig abort

Ufrivillig abort

I dette blogindlæg dykker vi ned i de reaktioner, der kan komme, når en ønsket graviditet ender med en ufrivillig abort, og vi ser nærmere på, hvordan tallene, for tidlig abort, fordeler sig.

Når alt ikke er helt perfekt

Når alt ikke er helt perfekt

I dette blogindlæg sætter vi spot på de følelser og reaktionsmønstre, der opstår, når graviditeten kommer på slingrekurs fra normalen. Lige netop i forhold til graviditet ønsker de allerfleste at være helt som gennemsnittet; gerne lige midt på medianen for flertallet.

VÆLG VORES POPULÆRE SCANNINGSPAKKE

Indeholder:
🌸 Tidlig scanning uge 5+0 til 12+6
🌸Kønsscanning basis fra uge 14+0
🌸 3D/4D basis fra uge 26+0
Før pris 2200,- kr. NU 1900,- kr.

Læs mere her >>

Pakken bestilles når I kommer til tidlig scanning.

-