Hvad er forskellen på 2D, 3D og 4D scanning af gravide?

By Signe Clement
21. april 2022

Hos mig i Signes Scanningsklinik kan du både få 2D, 3D og 4D-scanninger. De fleste har hørt om 2D og 3D, men hvad er 4D? Her er en lille forklaring med billeder.

2D scanningsbillede Signes Scanningsklinik

2D-scanning

2D-scanning af gravide

2D-scanning er den scanningstype du bliver tilbudt i det offentlige system. 2D-scanningen gør det muligt for os at se alt det vi har brug for at kunne se for at bestemme barnets sundhedstilstand, køn og trivsel inde i maven. En 2D-scanning er altså det allervigtigste værktøj for mig som scanningsjordemoder.

Det er dog også sådan at det kræver stor erfaring og specialisering at se hvad 2D-scanningsbilledet viser. Det kan alle jer der allerede har prøvet at blive scannet på hospitalet sikkert nikke genkendende til. Det er svært at se hvad billedet forestiller. Derfor er ulempen ved 2D at barnet som man ser på skærmen, kan se lidt fremmed ud, selv når det lykkes at få et flot profilbillede og genkende arme og ben, fingre og tæer. 2D-scanningen kan laves allerede fra uge 5.

3D-scanning Signes Scanningsklinik

3D-scanning

3D-scanning af gravide

Ved en 3D-scanning kommer der dybde i billedet. Det betyder at billedet næsten ligner et almindeligt sort/hvid fotografi. For vordende forældre der ser med på skærmen, er det derfor lettere at se hvad billedet forestiller, og mange får et sug i maven når de ser barnets ansigt for første gang, fordi ansigtstrækkene træder tydeligt frem – nogle synes ovenikøbet at de kan ane fars næse eller mors hage. Det er netop det dejlige ved 3D-scanningen – at man kan få et kig ind til barnet der er meget tæt på at være et perfekt billede af det barn der vil blive født.

3D-scanningen kan bedst laves i 3. trimester, og allerbedst i uge 25-32. Det skyldes at der som regel er mest fostervand på dette tidspunkt, og det giver de bedste billeder.

3D-scanninger tilbydes ikke i det offentlige system.

4D-scanning af gravide

4D-scanningen er 3D-billeder hvor vi også får optaget bevægelser, for eksempel af barnet der “vinker”, smiler eller bevæger sig på forskellige måder. En 4D-scanning er ikke et langt filmklip, men en lille sekvens på nogle sekunder. Det er ikke altid at det lykkes at lave 4D-sekvenser – måske ligger din baby og sover tungt helt uden at bevæge sig. Men når du får lavet 3D-billeder hos mig i Signes Scanningsklinik, prøver vi også altid om vi kan fange nogle sekvenser i 4D som du kan få med hjem på en USB-stick.

4D-scanninger tilbydes ikke i det offentlige system.

4D-scanning hvor barnet i maven smiler

Du får altid billeder med hjem

Uanset om vi laver 2D, 3D eller 4D når du bliver scannet hos mig i Signes Scanningsklinik, får du altid masser af billeder med hjem, både printede billeder og på en USB-stick. Den eneste undtagelse er selvfølgelig 4D – de små sekvenser kan du kun få på USB.

 

Gravid for 1. gang

Gravid for 1. gang

Her kan du læse mere om at være gravid for allerførste gang.

En graviditet starter ofte med et ønske… Et ønske om at få børn og starte en familie. For nogle går der lang tid før ønsket opfyldes, for andre sker det lynhurtigt.

Hurra – nu åbner jeg min scanningsklinik

Hurra – nu åbner jeg min scanningsklinik

Jeg elsker at scanne gravide. Jeg er faktisk lige så bidt af at  scanne som min 14-årige dreng er af at spille FIFA, og det siger ikke så lidt. Billederne og teknikken holder aldrig op med at fascinere mig. Det øjeblik hvor de kommende forældre ser deres lille nye barn for første gang, er en unik oplevelse som jeg ydmygt deler med dem og sætter stor pris på at være en del af.