Gravid for 1. gang

By Signe Clement
30. maj 2022

Her kan du læse mere om at være gravid for allerførste gang.

En graviditet starter ofte med et ønske… Et ønske om at få børn og starte en familie. For nogle går der lang tid før ønsket opfyldes, for andre sker det lynhurtigt.

To streger på graviditetstesten bekræfter mistanken om, at en fuldstændig vild proces er i gang. Et menneske er i støbeskeen og en ny virkelighed venter forude. Sikke en kølbøtte livet kan tage på bare 40 uger. Og hvordan er det overhovedet, man regner ud på det med de uger og måneder?

I dette blogindlæg kommer vi rundt om de praktiske forhold relateret til at være gravid, men vi berører også nogle af de tanker og følelser, som kan dukke op, når 2 bliver til 3.

Hvor langt er du henne ?

Måske har du taget en graviditetstest allerede før forventet menstruation, måske er du gået lidt over tid, inden du opdager, at du er gravid.
I dag findes test, der allerede 8-9 dage efter befrugtningen er sket, kan registrere graviditetshormoner i urinen. Tidligere skulle der gå op imod 14 dage efter forventet menstruation, før graviditetstesten kunne vise positiv.
I beregningen af, hvor langt du er, bruges sidste menstruations 1. dag og din cyklus længde. På en normal 28 dages cyklus er du altså 4 uger henne, når graviditeten er 14 dage gammel. De første 2 uger tæller altså med i beregningen selvom du reelt ikke blevet gravid endnu. Det kan virke ret forvirrende.
For at gøre forvirringen total kan graviditeten også inddeles i 3 trimestre. 1 trimester strækker sig fra uge 0-12. 2 trimester fra uge 12-28 og 3. trimester fra uge 29-40.
Du kan også regne i uger og dage. Da vil du være 5+3, når du er 5 fulde uger og 3 dage gravid. Og nu skal vi virkelig holde tungen lige i munden, da 5+3 OGSÅ vil kunne hedde at være i 6. uge. Det kræver altså lidt overblik at forstå, hvor langt i graviditeten du er, og sætte de rette termer på. Mange har god gavn af en app, der holder regnskab med uger og dage.

Positiv test og hvad så?

Den følelsesmæssige reaktion på at teste positiv kan spænde bredt. Boblende glæde, overraskelse, forventning, overvældelse, nervøsitet eller bekymring er alle følelser, der kan tjekke ind sammen med en positiv graviditetstest. For andre lader følelserne vente på sig. Det er faktisk svært at forstå og integrere betydningen af 2 streger på en test. At begribe, at menneske dannes og bliver til inde i én. Det kan føles helt forkert, at glæden kan lade vente på sig.
Dine egne forventninger er tit de sværeste at leve op til. Et godt råd er: Forsøg at acceptere det, du føler uden at dømme det. I dommen ligger modstanden og modstand forværrer den følelse, der skaber uroen. Giv det lidt tid. Du skal nok nå der hen, hvor små tegn på glæde bobler.
Måske viser din krop tidlige tegn på at være gravid. Måske har du kvalme, måske er du mere træt end sædvanligt, måske står tårerne på spring og truer med at åbne sluserne som et sprunget vandrør, hvor som helst og når som helst. Graviditetshormonerne er en vanvittig cocktail, der i de første uger mangedobles på daglig basis. Du er altså underlagt både en fysisk og psykisk påvirkning, der forstærkes indbyrdes på et avanceret kemisk og mentalt niveau.
Når graviditeten er opdaget melder sig ofte spørgsmålet om, hvornår kan vi fortælle det til nogen? Er det ene tidspunkt bedre end et andet? Bør vi vente til efter 12 ugers scanningen? Vores anbefaling er at gøre det I føler stærkest for. Der findes ikke et rigtigt eller forkert tidspunkt. Tvært imod kan det måske være en kæmpe lettelse at dele store nyheder tidligt i forløbet. Forbeholdet mod at gøre det baseres på en frygt for, hvis nu noget går galt. Men skulle noget virkelig gå galt, er det selvsagt nok de præcis samme mennesker som I delte glæden med, der nu også er klar til at bære lidt af sorgen sammen med jer. Sorg kan ikke forebygges, den er der uanset, hvem der ved besked.

 

2D uge 10

Hvad siger omgivelserne?

Familien, vennerne, kollegaerne og alle andre relationer danner i overført betydning spejl for dig, når du er gravid. Deres meninger, spørgsmål eller holdninger kan derved let få indflydelse på, hvad du ser i dit relationsspejl. Er de bekymrede kan det smitte dig, eller glæder de sig mere end du gør, kan du føle dig forkert. Heller ikke her findes ikke et facit for rigtigt og forkert, og du er præcis som du skal være på din måde, også selvom omverdenen spejler noget andet.
I parfoldet kan jeres følelser og reaktioner være forskellige, når du er gravid første gang. Måske er din partner helt ubekymret eller måske glemmer han/hun i perioder, at du er gravid. Det kan være svært, hvis din verden er vendt på hovedet. Hvordan kan alle andre gå rundt og se alt som de plejer, mens dit perspektiv pludselig er totalt forandret? Eller hvorfor formaner gud og hver mand dig om at passe ekstra godt på dig selv, hvis du føler dig glad og stærk som du plejer?

Hvad med alt det praktiske?

Når du har opdaget, at du er gravid, kan du kontakte din læge og bestille tid til 1. graviditetskonsultation.
Det første lægebesøg ligger ofte mellem graviditetsuge 6-10. Lægen laver henvisningen til jordemodercenteret og til Ultralydsafsnittet, så du indkaldes på det rette tidspunkt til din 12 og 20 ugers scanning. Flere og flere par vælger at købe en tidlig scanning inden uge 12. Fra uge 6+0 kan man ved en tidlig scanning se om barnets hjerte slår og det er muligt at få beregnet mere præcist, hvor langt graviditeten er.
Det første jordemoderbesøg ligger mellem 16-19 graviditetsuge. For mange gravide er det længe at vente. Faktisk er det svarende til næsten midt i graviditeten. Spørgsmål om vitaminer, levevis, arbejdsbetingelser og mentalsundhed fylder for de fleste allerede meget allerede fra helt tidligt i graviditeten, og er oplagte at tale med en jordemoder om.

En graviditet er et sårbart tidspunkt i de fleste kvinders liv, da de i transformationen til forældreskabet er ekstra følsomme, måske usikre og opsatte på at gøre det, der er allerbedst for det lille ufødte barn.
Markedet af private tilbud stiger, og det kan føles som at stå ved indgangen til en stor og forvirrende jungle, når du forsøger at vælge den rette vej. Uanset om du går til højre eller venstre, er begreber som kontinuitet, høj faglighed og nærværende hjerterum, nok alle relevante pejlemærker for at komme trygt i mål.

Millioner har gjort det før dig og hver eneste en af alle de millioner har på fuldstændig unik vis og ekstraordinær vis været gravid for allerførste gang; hjertelig tillykke – din vej skabes mens du går…

Ufrivillig abort

Ufrivillig abort

I dette blogindlæg dykker vi ned i de reaktioner, der kan komme, når en ønsket graviditet ender med en ufrivillig abort, og vi ser nærmere på, hvordan tallene, for tidlig abort, fordeler sig.

Når alt ikke er helt perfekt

Når alt ikke er helt perfekt

I dette blogindlæg sætter vi spot på de følelser og reaktionsmønstre, der opstår, når graviditeten kommer på slingrekurs fra normalen. Lige netop i forhold til graviditet ønsker de allerfleste at være helt som gennemsnittet; gerne lige midt på medianen for flertallet.

VÆLG VORES POPULÆRE SCANNINGSPAKKE

Indeholder:
🌸 Tidlig scanning uge 5+0 til 12+6
🌸Kønsscanning basis fra uge 14+0
🌸 3D/4D basis fra uge 26+0
Før pris 2200,- kr. NU 1900,- kr.

Læs mere her >>

Pakken bestilles når I kommer til tidlig scanning.

-